Olvasók galériája

Gorondi Tamás felvételei

Kárpátalján születtem, és jelenleg is itt élek. Alig múltam 22 éves. Tanulmányaimat a Tiszakeresztúri Általános Iskolában kezdtem, majd a 9. osztály elvégzése után a Nagyszőlősi 3. számú Perényi Zsigmond Középiskolában folytattam, ahol érettségi bizonyítványomat is átvehettem. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákja voltam, ahol az idén megkaptam a földrajzi baccalaureatus, illetve a biológiai és ökológiai specialista diplomát. Sajnos, helyhiány miatt nem tudtam a végzettségem szerinti munkakörben elhelyezkedni.
Gyermekkorom óta rajongok a természetért. Főiskolai tanulmányaim még szorosabbá tették kötődésemet. Szeretek természetvédelemmel foglalkozni, valamint tájképeket és természetfotókat készíteni. Felvételeimmel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy igyekezzünk minél többet megőrizni a természet eredeti állapotából, mert csak így lehet még sok hasonló látványban részünk.
Szívesen barangolok kiöregedett szőlőskertben, amelyet a madarak előszeretettel keresnek fel otthagyott és összeaszott szőlőfürtök után kutatva. Témát találok régi gyümölcsösben, erdei ösvényen és erdőszéli területen is. Éppúgy megörökítem a tél hideg és dermesztő arcait, mint a havas tájban felfedezhető szépséget, vagy a tavasz ébredésének pillanatait. De olyan képek is vannak a gyűjteményemben, amelyek a civilizáció terjeszkedését és a természetre gyakorolt hatását mutatják be.
Az ukrán Kárpátok legmagasabb csúcsán, a 2061 méteres Hoverlán és a lefelé vezető úton készült felvételek egy iskolai kirándulás emlékeit őrzik. Ízelítőt adnak a Kárpátok alaktani (morfológiai) tulajdonságaiból, megmutatják a magassági öveződés tűlevelűekből álló zónáját, és felidézik a felhők közeléből belátható tér nagyságát, a táj gyönyörűségét.
Téli gyümölcsös

Megroskadva

A tél birodalma

Párás idő

Rejtett fénysugár

Tavaszi alkony

Kikelet a falak mögött

Rovarszemszög

Kettesben

A Hoverla csúcsán

Hegygerinc

Tó a völgyben

Fenyves a Kárpátokban

Kárpátok