1990/1. szám
MÚZEUM

| 1990/1. szám

| 1990/2. szám

| 1990/3. szám

| 1990/4. szám

| 1990/5. szám

| 1990/6. szám

 

A virágállat beveti csalánozó sejttorpedóit

Csillagok háborúja

Ragadozó és zsákmány. Ösi szereposztás ez a természetben. Az oroszlán megeszi a zebrát, a bagoly az egeret... A létért, táplálékért vívott mindennapos, ádáz küzdelemnek egészen különleges formái és eszközei ls vannak. Fred Bavendam amerikai búvárfényképész arról az élethalálharcról készitett bámulatra méltó képeket és számolt be ezek alapján a Das Tier-ben, ami tengeri csillagok és tengeri rózsák, között dúl a világ tengerelben.
Tovább...

ANGLIAI PÉLDA

Környezetbarát tisztaság
Az emberi élet jövője hét E-től függ, állítják az angol környezetvédők. Azért, hogy lakóhelyünkön, a földön (on the Earth) olyan ökológiai (Ecological), azaz hogy környezeti (Environmental) viszonyok maradjanak fenn, amelyek elengedhetetlenek fennmaradásunkhoz, mindenkinek (Everybody), mindennap (Everyday), mindenhol (&erywhere), mindent (Everything) meg kell tennie. Tovább...

Veszélyben a trópusi korallzátonyok
Az ausztrál-ázsiai tengeri kutatásokat és oktatást koordináló ausztráliai egyesület legutóbbi közgyűlésén lan Lowe profeszszor, a jövendő tervekkel foglalkozó bizottság szóvivője arról számolt be, hogy a világtenger szintje évszázadunkban 15 centiméterrel emelkedett, s a becslések szerint 2050-ig további 24-120 centiméterrel lesz magasabb. A jövő század végéig pedig - optimista vélekedések szerint még további 60 centiméterrel, a pesszimista jóslatok szerint 3,5 méterrel, tehát összesen 5,3 méterrel magasabb tengerszint várható.
Tovább...